1913 yılında, Madeleine Mignon ve Marguerite Mespoulet isimli iki Fransız kadın, İrlanda’ya iki aylık bir seyahate çıktı.
Bu iki maceraparest kadın, o dönemin zengin Fransız bankacısı ve hayırseveri, Albert Kahn tarafından finanse edilen, Archives de la Planète (Gezegenin Arşivi) isimli bir projenin parçasıydılar. Google Haritalar’ın ilk formu olarak da kabul edebileceğimiz bu projenin amacı, “20. yüzyıldan itibaren globalleşmeye başlayan dünyanın farklı yerlerinin fotoğrafik envanterini” oluşturmaktı.
Madeleine Mignon ve Marguerite Mespoulet’in çektiği fotoğraflar, İrlanda’nın en eski renkli fotoğraflarını oluşturuyor. Fransız Lumière kardeşlerin icadı olan ve renkli fotoğraflar üreten Autochrome Lumière fotoğraf makinelerini kullanan bu maceraperestler, İrlanda halkından sıradan insanların ve kırsalın ücra köşelerindeki yaşantının paha biçilemez değerdeki karelerini fotoğrafladılar.
Dublin ve Belfast gibi büyük şehirlere ayak basmayan bu ikili, İrlanda’nın köyleri, Galway şehrinin sokakları, eski Hristiyan mabedleri, o dönemde İrlandaca konuşan yerleşim yerleri, mezarlıklar, balıkçı barınakları ve İrlanda coğrafyasının doğal güzelliklerinin karelerinden oluşan eşsiz bir fotoğraf serisini ortak mirasımıza kazandırdı.
Zaman kaybetmeden, 1913 İrlanda’sına yapacağımız kısa seyahate başlayalım.
*Bu fotoğraflar “Autochrome de Marguerite Mespoulet (inv.A 3 706). © Musée Albert-Khan – Département des Hauts-de-Seine” arşivinden alınmıştır. Ticari değerleri ve maddi hakları bu kuruma aittir.


Fotoğrafta gördüğünüz gibi, o dönemde bölgede 12 yaşından küçük çocukların etek giymesi yaygın bir gelenekti.

Coracle, genelde İrlanda, İskoçya ve Galler’de kullanılan bir kayık modelidir.
“Coracle”, Galler dilinde “coracle” ve İrlanda dilinde “cwrwgl” sözcükleri ile soydaş bir isimdir.



Claddagh (İrlandaca: Cladach, “kıyı” anlamına gelir) Galway şehir merkezinin yanıbaşında bulunan bir balıkçı köyü.
Galway halkından izole yaşamış olan Claddagh köylüleri 1930’lu yıllara kadar eski Gal ve İrlanda geleneklerine bağlı yaşadılar ve ana dilleri olarak İrlanda dilini konuştular.

Saz çatılı ve beyaz duvarlı evler 18.-19. yıllar arasında İrlanda köylerinin en yayın yapılarıydı.

Tekerlekçinin tekerleri boyadığı boya ile kapısını boyamış olması dikkat çeken bir detay.

























