Ekim 1922 ve Şubat 1923 tarihleri arasında, Camille Sauvageot ve fotoğrafçı Frédéric Gadmer, Türkiye’yi ziyaret etti. İstanbul’dan Hatay’a, İzmir’den Ankara’ya kadar birçok yeri gezip fotoğraflayan bu ikilinin Otokrom (AutoChrome) kameraları ile çektiği kareler Türkiye’nin en eski renkli fotoğraflarını oluşturuyor.
Autochrome, Fransız Lumiere kardeşler tarafından icat edilen ve çekilen fotoğrafların renkli çıktılar olarak elde edilmesini sağlayan bir fotoğraf tekniğiydi.
Bu iki maceraparest, o dönemin zengin Fransız bankacısı ve hayırseveri, Albert Kahn’ın hayata geçirdiği ve finanse ettiği, Archives de la Planète (Gezegenin Arşivi) isimli bir projenin parçasıydılar. Google Haritalar’ın ilk formu olarak da kabul edebileceğimiz bu projenin amacı, “20. yüzyıldan itibaren globalleşmeye başlayan dünyanın farklı yerlerinin fotoğrafik envanterini” oluşturmaktı.
İstanbul’u ziyaret ettikten sonra Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’da başlattığı Milli Mücadele’yi görmek için Ankara istikametine doğru yola çıkan Camille Sauvageot ve Frédéric Gadmer, Türk-Yunan Savaşı’nın Batı Anadolu’daki şehir ve kasabalara verdiği korkunç zararı da fotoğrafladı.
Zaman kaybetmeden, Cumhuriyet öncesi savaştan bitkin düşmüş ama bağımsızlık ümidi ile ayakta duran başkent Ankara’nın en eski renkli fotoğraflarını hep birlikte görelim.
*Bu fotoğraflar “Autochrome de Frédéric Gadmer © Musée Albert-Khan – Département des Hauts-de-Seine” arşivinden alınmıştır. Ticari değerleri ve maddi hakları bu kuruma aittir.





Benzer gönderiler için beni Instagram’dan takip edebilirsiniz



























